Zeleninová polévka s černým kořenem
Suroviny
- 400 g Černý kořen
- 100 g Hlíva ústřičná
- 100 g Celer bulvový
- 250 g Mrkev kořen
- 150 g Petržel kořen
- 300 g Pórek
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Estragon
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Saturejka
- 1 ks Citrony
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Šalotka
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Řeřicha
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 337 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 153 g
- Sodík 958 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 53 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1219.6 mg
- Vláknina 21762.7 mg
- Vitamín A 21762.7 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 101.3 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nakládaný černý kořen scedíme, pokrájíme ho na kolečka, vložíme do misky a pokapeme citronem. Čerstvou hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme a pokrájíme na proužky. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme zbavíme semínek a pokrájíme na tenké nudličky.
-
2
V hrnci si rozpálíme olivový olej a hlívu s černým kořenem a papričkou orestujeme.
-
3
Přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, ochutíme solí, citronovým pepřem a pomalu vaříme přibližně 8 minut.
-
4
Polévku posypeme omytou, drobně pokrájenou řeřichou a podáváme.
-
5
Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
-
6
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
-
7
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
-
8
V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
-
9
Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
-
10
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.