Zeleninová polévka s černým kořenem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Černý kořen
  • 100 g Hlíva ústřičná
  • 100 g Celer bulvový
  • 250 g Mrkev kořen
  • 150 g Petržel kořen
  • 300 g Pórek
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř citronový
  • 1 kávová lžička Bazalka
  • 1 kávová lžička Estragon
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Saturejka
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Šalotka
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.5 polévková lžíce Řeřicha
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 337 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 153 g
  • Sodík 958 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 53 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 1219.6 mg
  • Vláknina 21762.7 mg
  • Vitamín A 21762.7 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 101.3 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nakládaný černý kořen scedíme, pokrájíme ho na kolečka, vložíme do misky a pokapeme citronem. Čerstvou hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme a pokrájíme na proužky. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme zbavíme semínek a pokrájíme na tenké nudličky.

  • 2

    V hrnci si rozpálíme olivový olej a hlívu s černým kořenem a papričkou orestujeme.

  • 3

    Přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, ochutíme solí, citronovým pepřem a pomalu vaříme přibližně 8 minut.

  • 4

    Polévku posypeme omytou, drobně pokrájenou řeřichou a podáváme.

  • 5

    Bujon z kořenové zeleniny [30788]:

  • 6

    Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.

  • 7

    Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.

  • 8

    V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.

  • 9

    Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.

  • 10

    Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.

Komentáře k receptu