Kuřecí salát s citronovou majonézou
Suroviny
- 600 g Kuřecí prsa
- 50 g Zakysaná smetana
- 100 g Majonéza
- 1 ks Celer bulvový
- 1 ks Cibule
- 0.5 ks Citrony
- 2 ks Jablka
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pórek
- 1 ks Salát hlávkový
- 3 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Petržel kořen
- 0.5 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 polévková lžíce Ořechy vlašské
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 471 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 103 g
- Sodík 565 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 102.4 mg
- Draslík 1444.8 mg
- Vláknina 20010.7 mg
- Vitamín A 20010.7 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 83.6 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev, celer, petržel, pórek a cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou, ochutíme solí a přivedeme k varu. Přidáme omyté kuřecí maso, částečně zakryjeme a na mírném ohni cca 15 min povaříme. Poté maso vyjmeme, necháme zchladnout a nakrájíme na kostičky.
-
2
Mezitím očistíme řapíkatý celer, nakrájíme na kostky, zelenou část nasekáme najemno. Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme také na kostičky. Omytou petrželku osušíme, lístky natrháme najemno. Ořechy nahrubo rozsekáme. Citron důkladně omyjeme, kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme.
-
3
Na dresink smícháme majonézu s citrónovu kůrou, 2 lžícemi šťávy a zakysanou smetanou. Dochutíme solí a cayenským pepřem. Všechny připravené suroviny na salát včetně masa promícháme a spojíme s dresinkem. Několik listů hlávkového salátu omyjeme a rozložíme do mísy. Na ně přemístíme kuřecí směs a ihned podáváme. Jako přílohu můžeme použít bílý chléb.