Polévka s kaprem a zázvorem
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 200 g Kapr obecný
- 150 g Mrkev kořen
- 20 g Zázvor celý
- 200 g Fenykl sladký - hlíza
- 150 g Petržel kořen
- 500 g Rybí hlavy
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1 l Voda pitná
- 0.5 dl Víno bílé
- 1.5 polévková lžíce Cukr třtinový
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 5 polévková lžíce Víno červené
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 561 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 123 g
- Sodík 1196 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 135 mg
- Draslík 1064.6 mg
- Vláknina 12665.3 mg
- Vitamín A 12665.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 63.3 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 44.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Uvařený studený rybí vývar scedíme (abychom dosáhli čistého rybího bujonu).
-
2
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme třtinový cukr, který za stálého míchání zkaramelizujeme, hned do něj opatrně přimícháme 2 lžíce hladké mouky a následně 5 lžic červeného vína. Vše promícháme, aby se ingredience spojily, pak přilijeme čistý rybí bujon (1 litr), který přivedeme k varu.
-
3
Petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme.
-
4
Omyté a osušené filety z kapra pokrájíme na pásky, osolíme, posypeme drceným kmínem a pepřem. Pokapeme citronovou šťávou a odložíme do misky na 10 minut. Očištěný a omytý zázvor pokrájíme na malé kostičky.
-
5
V pánvi si rozpálíme máslo (2 lžíce) s olejem a rybí filety krátce dozlatova orestujeme. Přidáme je spolu ss zázvorem do karamelového bujonu a povaříme 5 minut. Dochutíme solí a pepřem.
-
6
Polévku podáváme s petrželkou.
-
7
Rybí vývar s fenyklem [29924]:
-
8
Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
-
9
Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
-
10
V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
-
11
Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.