Husí polévka zeleninová s masem
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 100 g Mrkev kořen
- 100 g Celer řapíkatý
- 100 g Petržel kořen
- 800 g Husí drůbky
- 200 g Husí prsa
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 4 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 3 ks Jalovec
- 1 ks Petržel kořen
- 5 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 0.5 dl Pomerančová šťáva
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 1 polévková lžíce Řeřicha
- 3 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 863 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 179 g
- Sodík 891 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 18 mg
- Draslík 978.8 mg
- Vláknina 16340.2 mg
- Vitamín A 16340.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 106.9 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou, omytou mrkev, petržel, celer pokrájíme na nudličky. Zelenou cibuli omyjeme, pokrájíme na tenká kolečka. Omytá husí prsa pokrájíme na nudličky.
-
2
V pánvi na rozpuštěném škvarkovém sádle podusíme maso, pak k němu
-
3
přidáme zeleninu a vše dusíme pod pokličkou 5-8 minut. Přilijeme 1 litr husího vývaru, který ochutíme solí, pepřem a pomerančovou šťávou.
-
4
Polévku podáváme posypanou omytou, drobně pokrájenou řeřichou.
-
5
Husí bujon [29083]:
-
6
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
-
7
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
-
8
V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
-
9
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
-
10
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.