Husí polévka zeleninová s masem

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 100 g Mrkev kořen
  • 100 g Celer řapíkatý
  • 100 g Petržel kořen
  • 800 g Husí drůbky
  • 200 g Husí prsa
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 4 ks Cibule
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 3 ks Jalovec
  • 1 ks Petržel kořen
  • 5 dl Víno červené
  • 8 dl Voda pitná
  • 0.5 dl Pomerančová šťáva
  • 2 polévková lžíce Celer - nať
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Pepř černý celý
  • 1 polévková lžíce Řeřicha
  • 3 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 863 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 179 g
  • Sodík 891 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 18 mg
  • Draslík 978.8 mg
  • Vláknina 16340.2 mg
  • Vitamín A 16340.2 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 106.9 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou, omytou mrkev, petržel, celer pokrájíme na nudličky. Zelenou cibuli omyjeme, pokrájíme na tenká kolečka. Omytá husí prsa pokrájíme na nudličky.

  • 2

    V pánvi na rozpuštěném škvarkovém sádle podusíme maso, pak k němu

  • 3

    přidáme zeleninu a vše dusíme pod pokličkou 5-8 minut. Přilijeme 1 litr husího vývaru, který ochutíme solí, pepřem a pomerančovou šťávou.

  • 4

    Polévku podáváme posypanou omytou, drobně pokrájenou řeřichou.

  • 5

    Husí bujon [29083]:

  • 6

    Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.

  • 7

    Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.

  • 8

    V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.

  • 9

    Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.

  • 10

    Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.

Komentáře k receptu