Jablková polévka s pikantní klobásou
Suroviny
- 125 g Paprika červená
- 125 g Paprika žlutá
- 200 g Celer bulvový
- 800 g Hovězí maso přední
- 200 g Petržel kořen
- 100 g Klobása Dunajská
- 500 g Jablka
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Cibule
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Pórek
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 735 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 125 g
- Sodík 458 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 142 mg
- Draslík 1577.2 mg
- Vláknina 18825.8 mg
- Vitamín A 18825.8 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 189.3 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a rozkrájíme na tenké dílky. Omyté červené a žluté papriky zbavené jádřinců pokrájíme na tenké nudličky. Cibuli oloupeme a drobně pokrájíme.
-
2
V hrnci si rozpálíme máslo a jablka, cibuli s paprikou krátce orestujeme a pak pod pokličkou dusíme (za občasného promíchání) přibližně 10 minut.
-
3
Přilijeme 1 litr hovězího vývaru (bez masa), přidáme pikantní maďarskou klobásu pokrájenou na kolečka a polévku povaříme 8–10 minut a podáváme.
-
4
Hovězí světlý vývar [27325]:
-
5
Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
-
6
Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litrem studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
-
7
Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
-
8
Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
-
9
Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
-
10
Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.