Sváteční kuře s jablky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 5 g Sůl
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 60 g Žampiony čerstvé
  • 25 g Strouhanka
  • 15 g Petržel - nať
  • 15 g Želé rybízové
  • 60 g Šunka dušená
  • 1200 g Kuře
  • 15 ml Olej olivový
  • 15 ml Citronová šťáva
  • 1 ks Cibule
  • 3 ks Jablka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 876 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 57 g
  • Sodík 742 mg
  • Bílkoviny 60 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 241.5 mg
  • Draslík 857.8 mg
  • Vláknina 7495 mg
  • Vitamín A 7495 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 22.5 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme nádivku: v rendlíku opečeme na másle cibuli, vmícháme houby a opékáme je 2-3 minuty. Rendlík odstavíme a do směsi přidáme šunku, strouhanku a petrželku.

  • 2

    Jablko překrojíme, odstraníme jádřinec, slupku však ponecháme. Jablko nastrouháme do misky, pokapeme citronovou šťávou a přidáme směs z rendlíku.

  • 3

    Kuřeti uvolníme kůži na prsou a opatrně pod ni vtlačíme nádivku. Kůži na povrchu uhladíme, aby byla nádivka rozmistěna rovnoměrně.

  • 4

    Kuře dáme na pekáč, mírně potřeme olejem a osolíme.

  • 5

    Kuře pečeme v troubě předehřáté na 190 °C 1,5 hodiny. Grilovací jehlou vyzkoušíme, zda je maso propečené — šťáva vytékající z místa vpichu musí byt čirá. Jestliže kůže na prsou hnědne příliš rychle, zakryjeme kuře alobalem.

  • 6

    Zbývající jablka zbavíme jadřinců, nakrájíme na klínky a opečeme na másle dozlatova. Vmícháme rybízové želé a ještě prohřejeme. Hotové kuře necháme zhruba 15 minut odpočinout, aby se šťáva rovnoměrně vstřebala do masa, rozporcujeme a upravíme na talíře. Maso obložíme teplými jablky s rybízovým želé.

Komentáře k receptu