Sváteční kuře s jablky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 876 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 57 g
- Sodík 742 mg
- Bílkoviny 60 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 241.5 mg
- Draslík 857.8 mg
- Vláknina 7495 mg
- Vitamín A 7495 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.5 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme nádivku: v rendlíku opečeme na másle cibuli, vmícháme houby a opékáme je 2-3 minuty. Rendlík odstavíme a do směsi přidáme šunku, strouhanku a petrželku.
-
2
Jablko překrojíme, odstraníme jádřinec, slupku však ponecháme. Jablko nastrouháme do misky, pokapeme citronovou šťávou a přidáme směs z rendlíku.
-
3
Kuřeti uvolníme kůži na prsou a opatrně pod ni vtlačíme nádivku. Kůži na povrchu uhladíme, aby byla nádivka rozmistěna rovnoměrně.
-
4
Kuře dáme na pekáč, mírně potřeme olejem a osolíme.
-
5
Kuře pečeme v troubě předehřáté na 190 °C 1,5 hodiny. Grilovací jehlou vyzkoušíme, zda je maso propečené — šťáva vytékající z místa vpichu musí byt čirá. Jestliže kůže na prsou hnědne příliš rychle, zakryjeme kuře alobalem.
-
6
Zbývající jablka zbavíme jadřinců, nakrájíme na klínky a opečeme na másle dozlatova. Vmícháme rybízové želé a ještě prohřejeme. Hotové kuře necháme zhruba 15 minut odpočinout, aby se šťáva rovnoměrně vstřebala do masa, rozporcujeme a upravíme na talíře. Maso obložíme teplými jablky s rybízovým želé.