Dušený humr s citronovou zálivkou
Suroviny
- 150 ml Vývar rybí
- 750 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 3 ks Petržel - nať
- 1 ks Tymián čerstvý
- 5 ks Nové koření celé
- 5 ks Pepř černý celý
- 1 ks Citrony
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 kg Humr
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 444 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 11 g
- Sodík 989 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 237.5 mg
- Draslík 1507.9 mg
- Vláknina 33342.8 mg
- Vitamín A 33342.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 53.8 mg
- Vitamín E 4.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme a rozkrojíme na čtvrtiny. Z omytého citronu odkrojíme 2 plátky. Cibuli i plátky citronu vložíme do hrnce s rybím vývarem, přidáme kuličky pepře a nového koření a opláchnutý čerstvý tymián. Vývar naředíme 750 ml vody a přivedeme k varu. Poté přidáme omytého humra a vaříme na mírném ohni asi 20 minut.
-
2
Zálivku připravíme tak, že v misce důkladně rozmícháme olivový olej s citronovou šťávou, solí a mletým pepřem.
-
3
Hotového humra vyjmeme z hrnce. Když vychladne, zbavíme ho krunýře a maso nakrájíme na proužky. Využijeme i maso z klepet, které také nakrájíme na plátky.
-
4
Petrželovou nať opláchneme, vodu setřepeme a petržel na jemno nasekáme. Maso z humra pokapeme připravenou zálivkou, posypeme petrželkou a podáváme.