Mandlové řezy s medovým růžovým sirupem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 400 g Těsto filo
  • 200 g Máslo čerstvé
  • 100 g Ořechy vlašské
  • 550 g Cukr krupice
  • 90 g Med včelí
  • 400 g Mandle
  • 100 g Pistácie
  • 100 g Cukr krupice
  • 75 ml Citronová šťáva
  • 1.5 kávová lžička Citronová kůra
  • 3.75 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Růžová voda
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 899 kcal
  • Sacharidy 107 g
  • Tuky 50 g
  • Sodík 197 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 107 g
  • Cholesterol 24 mg
  • Draslík 474.2 mg
  • Vláknina 14874 mg
  • Vitamín A 14874 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.8 mg
  • Vitamín E 10.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si růžový sirup: v hrnci svaříme 3,75 dl vody s 550 g cukru, přidáme 1,5 lžičky strouhané citronové kůry a prudce vaříme 5 minut. Potom zmírníme teplotu a vaříme dalších 5 minut, přidáme 90 g medu, citronovou šťávu a růžovou vodu. Vše vaříme ještě 2 minuty a pak odstavíme z plotny.

  • 2

    K přípravě řezů budeme potřebovat pláty těsta Filo.

  • 3

    V míse si smícháme nasekané oloupané mandle s ořechy, pistáciemi, s cukrem a skořicovým cukrem. Máslo si rozpustíme v hrnečku. Dno formy vymažeme máslem, na který položíme plát těsta Filo. Takto budeme postupovat do doby, až na sebe navrstvíme 10 plátů těsta (každý plát potřeme máslem).

  • 4

    Mandlovou směs s ořechy rozdělíme na dvě části. První část navrstvíme na potřený plát těsta, na směs navrstvíme 5 plátů těsta potřených máslem, navrstvíme druhou část mandlové směsi a zakryjeme zbývajícími pláty těsta potřených máslem. Pláty těsta na sebe přitiskneme, ostrým širokým nožem nakrájíme řezy na obdélníky a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme 30 minut při 175 °C a dalších 30 minut při teplotě 150 °C.

  • 5

    Upečené řezy potřeme sirupem, každý ozdobíme plátky loupaných mandlí a necháme vychladnout. Vychladlé řezy podáváme.

Komentáře k receptu