Mandlové řezy s medovým růžovým sirupem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 899 kcal
- Sacharidy 107 g
- Tuky 50 g
- Sodík 197 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 107 g
- Cholesterol 24 mg
- Draslík 474.2 mg
- Vláknina 14874 mg
- Vitamín A 14874 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.8 mg
- Vitamín E 10.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si růžový sirup: v hrnci svaříme 3,75 dl vody s 550 g cukru, přidáme 1,5 lžičky strouhané citronové kůry a prudce vaříme 5 minut. Potom zmírníme teplotu a vaříme dalších 5 minut, přidáme 90 g medu, citronovou šťávu a růžovou vodu. Vše vaříme ještě 2 minuty a pak odstavíme z plotny.
-
2
K přípravě řezů budeme potřebovat pláty těsta Filo.
-
3
V míse si smícháme nasekané oloupané mandle s ořechy, pistáciemi, s cukrem a skořicovým cukrem. Máslo si rozpustíme v hrnečku. Dno formy vymažeme máslem, na který položíme plát těsta Filo. Takto budeme postupovat do doby, až na sebe navrstvíme 10 plátů těsta (každý plát potřeme máslem).
-
4
Mandlovou směs s ořechy rozdělíme na dvě části. První část navrstvíme na potřený plát těsta, na směs navrstvíme 5 plátů těsta potřených máslem, navrstvíme druhou část mandlové směsi a zakryjeme zbývajícími pláty těsta potřených máslem. Pláty těsta na sebe přitiskneme, ostrým širokým nožem nakrájíme řezy na obdélníky a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme 30 minut při 175 °C a dalších 30 minut při teplotě 150 °C.
-
5
Upečené řezy potřeme sirupem, každý ozdobíme plátky loupaných mandlí a necháme vychladnout. Vychladlé řezy podáváme.