Fenyklová omáčka k mořskému ďasovi
Suroviny
- 25 g Fenykl obecný
- 500 g Cibule
- 300 g Fenykl sladký - hlíza
- 80 g Máslo čerstvé
- 100 g Smetana 12% (konzumní)
- 5 g Sůl
- 10 g Pepř černý mletý
- 800 g Mořský ďas
- 140 ml Olej olivový
- 1 ks Citrony
- 3 ks Pomeranče
- 1 ks Chilli paprička
- 2 ks Bobkový list
- 4 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 813 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 59 g
- Sodík 542 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 84 mg
- Draslík 1787.1 mg
- Vláknina 24116.5 mg
- Vitamín A 24116.5 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 120.6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 49.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Fenykl nakrájíme na proužky a zelenou nať odložíme. Ze dvou pomerančů sloupeme škrabkou kůru a vymačkáme šťávu. Třetí oloupeme a rozebereme na měsíčky. Rozpustíme máslo, přidáme pomerančovou šťávu, fenykl a fenyklová semínka a uvaříme. Vmícháme smetanu a vše rozmixujeme. Nakrájenou chilli papričku s polovinou pomerančové kůry a měsíčků pomeranče přidáme do omáčky. Ochutíme solí a pepřem. Posypeme fenyklovou natí.
-
2
Cibuli nakrájíme na jemné kroužky, česnek na klínky. Na dno zapékací mísy rozložíme cibuli a česnek. Rybu osolíme a opepříme, dáme do mísy. Citron omyjeme, osušíme, pokrájíme na proužky. Spolu s bobkovými listy rozložíme na rybu. Polijeme olivovým olejem a nezakryté pečeme 30-40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
-
3
Z omáčky vyjmeme bobkový list, vložíme do ní zbylé kousky pomeranče, nalijeme na mísu a na ni položíme rybu.