Švestkový aspik s mandlemi a portským vínem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Hrozinky
  • 50 g Mandle
  • 750 g Švestky
  • 100 g Cukr krupice
  • 50 g Cukr krupice
  • 1 ks Cukr skořicový
  • 1 ks Meduňka
  • 4 plátek Želatina bílá plátky
  • 7 dl Voda pitná
  • 1.5 dl Zakysaná smetana
  • 0.5 dl Likér Grand Marnier
  • 4 polévková lžíce Víno portské
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 494 kcal
  • Sacharidy 83 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 47 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 83 g
  • Cholesterol 19.5 mg
  • Draslík 537.8 mg
  • Vláknina 10450 mg
  • Vitamín A 10450 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.4 mg
  • Vitamín E 3.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté švestky vypeckujeme, pokrájíme je na čtvrtky, dáme do hrnce se 7 dl vody, 100 g cukru a vaříme přibližně 20 minut doměkka až do doby, kdy se voda odpaří na 5 dl. Potom hrnec odstavíme z plotny. Želatinu dáme do studené vody nabobtnat, po 5 minutách ji vymačkáme a rozpustíme v švestkovém horkém sirupu.

  • 2

    Oloupané mandle nasucho opražíme na pánvi. Sušené švestky a hrozinky promyjeme v sítu, necháme odkapat, švestky pokrájíme na menší kousky a vše přidáme do sirupu k vařeným švestkám. Nakonec přimícháme višňový likér a vše nalijeme do připravené formy, kterou jsme vyložili potravinářskou fólií. Aspik zakryjeme a necháme do druhého dne ztuhnout v chladničce.

  • 3

    Druhý den švestkový aspik vyklopíme a nakrájíme na plátky.

  • 4

    V míse rozmícháme smetanu s cukrem a portským vínem. Plátky švestkového aspiku upravíme na talířky a ozdobíme je smetanovým krémem, posypeme skořicovým cukrem a lístky meduňky.

Komentáře k receptu