Švestkový aspik s mandlemi a portským vínem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 494 kcal
- Sacharidy 83 g
- Tuky 14 g
- Sodík 47 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 83 g
- Cholesterol 19.5 mg
- Draslík 537.8 mg
- Vláknina 10450 mg
- Vitamín A 10450 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.4 mg
- Vitamín E 3.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté švestky vypeckujeme, pokrájíme je na čtvrtky, dáme do hrnce se 7 dl vody, 100 g cukru a vaříme přibližně 20 minut doměkka až do doby, kdy se voda odpaří na 5 dl. Potom hrnec odstavíme z plotny. Želatinu dáme do studené vody nabobtnat, po 5 minutách ji vymačkáme a rozpustíme v švestkovém horkém sirupu.
-
2
Oloupané mandle nasucho opražíme na pánvi. Sušené švestky a hrozinky promyjeme v sítu, necháme odkapat, švestky pokrájíme na menší kousky a vše přidáme do sirupu k vařeným švestkám. Nakonec přimícháme višňový likér a vše nalijeme do připravené formy, kterou jsme vyložili potravinářskou fólií. Aspik zakryjeme a necháme do druhého dne ztuhnout v chladničce.
-
3
Druhý den švestkový aspik vyklopíme a nakrájíme na plátky.
-
4
V míse rozmícháme smetanu s cukrem a portským vínem. Plátky švestkového aspiku upravíme na talířky a ozdobíme je smetanovým krémem, posypeme skořicovým cukrem a lístky meduňky.