Pomerančový dort se smetanou a čokoládou
Suroviny
- 120 g Čokoláda hořká
- 120 g Čokoláda bílá
- 80 g Cukr krupice
- 120 ml Voda pitná
- 150 ml Mléko plnotučné
- 600 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 3 kávová lžička Želatina
- 1 kávová lžička Pomerančová kůra
- 8 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Likér pomerančový
- 1 polévková lžíce Rýžový škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 366 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 27 g
- Sodík 67 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 222.7 mg
- Draslík 137.2 mg
- Vláknina 1510.7 mg
- Vitamín A 1510.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.5 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 79.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lžičku želatiny necháme pět minut bobtnat v 40 ml vody. Čokoládu rozehřejeme a necháme vychladnout. Z třetiny smetany ušleháme šlehačku, ze dvou bílků sníh, dva žloutky smícháme s třetinou cukru a vmícháme čokoládu, želatinu, šlehačku a sníh. Směs dáme do formy na biskupský chlebíček vyložené pečící papírem a mrazíme ji dvacet minut. Stejně připravíme pěnu z bílé čokolády, přidáme ji do formy a opět zamrazíme. Tak postupujeme i s pěnou ze zbylé čokolády, vložíme do formy a uložíme na dvě hodiny do chladničky.
-
2
Utřeme cukr, škrob, žloutky. Mléko, smetanu, kůru zahřejeme do varu a přimícháme k žloutkové směsi. Směs povaříme v rendlíku do zhoustnutí, přidáme likér.
-
3
Dort ozdobíme šlehačkou a podáváme ho s pomerančovým krémem.