Etiopské kuře
Suroviny
- 685 g Kuřecí prsa
- 28 g Máslo čerstvé
- 235 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Zázvor celý
- 0.5 kávová lžička Koriandr mletý
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 2 ks Limetka
- 1 ks Chilli paprička
- 8 ks Cibulka jarní
- 1 ks Rajčata
- 8 ks Hřebíček
- 7 ks Nové koření celé
- 1 ks Skořice celá
- 2 ks Chilli paprička
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 211 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 7 g
- Sodík 273 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 78.7 mg
- Draslík 637.1 mg
- Vláknina 11500.7 mg
- Vitamín A 11500.7 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.6 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do misky vymačkáme šťávu z limetek a přidáme sůl. Kuřecí prsíčka bez kosti nakrájíme na malé kousky a přidáme do misky. Necháme kuře alespoň hodinu marinovat v lednici. Máslo rozpustíme na středním plameni v remosce nebo hrnci. Připravíme chilli papričky, které zbavíme semínek a nasekáme. Utřeme nebo nasekáme česnek, nastrouháme zázvor a jarní cibulku nasekáme na jemno. Vše dáme do hrnce a smažíme 3-5 minut, dokud česnek nezhnědne. Přidáme koření Berberé a zbytek soli. Zamícháme a necháme několik minut povařit. Nakonec přidáme nakrájené rajče a přidáme vodu. Všechno necháme 5-10 minut provařit.
-
2
Dále přidáme kuřecí kousky. Musí být ponořené v omáčce. Přikryjeme hrnec pokličkou a necháme 25-30 minut provařit, dokud nebude kuře hotové. Pravidelně mícháme, aby se nám kuře rovnoměrně provařilo a nepřichytilo k okrajům.
-
4
Koření Berberé:
-
5
V malém hrnci na sucho opražíme všechny přísady, dokud lehce neztmavnou, ale pozor, ať je nepřipálíme. To by mělo trvat 1-2 minuty. (Pokud použijeme skořici mletou, tak tu nemusíme pražit). Necháme zchladit a spolu se skořicí dáme do kávového mlýnku a pomeleme na prášek.