Koláč s citronem, pomerančem a ořechy
Suroviny
- 565 ml Voda pitná
- 40 ml Pomerančová šťáva
- 65 ml Džus pomerančový
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Pomerančová kůra
- 2 ks Skořice celá
- 1 ks Citronová šťáva
- 3 ks Vejce slepičí
- 0.5 šálek Mandle
- 2 šálek Cukr krupice
- 1 šálek Muškátový oříšek
- 1 šálek Pšeničná krupice
- 0.5 šálek Pistácie
- 8 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 592 kcal
- Sacharidy 72 g
- Tuky 32 g
- Sodík 33 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 92.8 mg
- Draslík 364.9 mg
- Vláknina 23794.4 mg
- Vitamín A 23794.4 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Máslo utřeme, přidáme půl šálku cukru, pomerančovou kůru, vejce, krupici, prášek do pečiva, muškátové oříšky a ušleháme pěnu. Směs vyklepeme do vymazaného plechu a pečeme ho dvacet pět minut dozlatova. Necháme vychladnout.
-
2
V kastrolu zahříváme zbytek cukru, 565 ml vody a polovinu skořice, až se cukr rozpustí. Směs povaříme pět minut. Polovinu směsi smícháme s citronovou šťávou a džusem a zalijeme koláč. Zbylý sirup ještě povaříme.
-
3
Po vychladnutí koláč nakrájíme a posypeme kůrou, pistáciemi, mandlemi a šlehačkou. Nakonec ho polijeme zbytkem sirupu.