Vepřové na pomerančích
Suroviny
- 500 g Bramborová kaše
- 80 g Cukr krupice
- 300 ml Víno bílé
- 80 ml Olej stolní
- 100 ml Brandy peach
- 0.5 kávová lžička Hořčičné semínko
- 1 ks Cibule
- 4 ks Pomeranče
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Zázvor celý
- 15 ks Hřebíček
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 5 stroužek Česnek
- 1 kg Vepřová kýta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1152 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 64 g
- Sodík 603 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 76 g
- Cholesterol 192.5 mg
- Draslík 1712.8 mg
- Vláknina 16218.8 mg
- Vitamín A 16218.8 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 120.8 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kýtu osolíme, opepříme a necháme v pekáči půl hodiny odležet. Pak k ní přidáme rozčtvrcenou cibuli, česnek, bobkový list, hřebíček, olej a víno. Vše přikryté alobalem pečeme hodinu a půl při 180 stupních C.
-
2
Dva pomeranče umyjeme, sloupeme z nich barevnou kůru, povaříme ji pět minut a pak opláchneme. Z pomerančů vymačkáme šťávu, přecedíme ji, přidáme cukr, hořčičná semínka, zázvor a svaříme je.
-
3
Kýtu vyndáme, do kůže vyřežeme šachovnici, potřeme pomerančovým sirupem a pečeme čtyřicet minut při 220 stupních C. Maso během pečení často poléváme sirupem.
-
4
Zbylé dva pomeranče nakrájíme na plátky. Výpek smícháme se zbylým pomerančovým sirupem a brandy a převaříme ho. Maso podáváme s omáčkou, bramborovou kaší a plátky pomeranče.