Istrijský brodet
Suroviny
- 5 g Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 4 ks Česnek
- 1 ks Rozmarýn čerstvý
- 5 ks Olivy zelené
- 1 dl Olej olivový
- 3 dl Víno bílé
- 0.5 dl Voda pitná
- 1 kg Mořský ďas
- 1 polévková lžíce Borůvky
- 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Kapary
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 530 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 29 g
- Sodík 558 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 62.5 mg
- Draslík 1207.2 mg
- Vláknina 5868.3 mg
- Vitamín A 5868.3 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.8 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mořskou rybu vykucháme, očistíme, pořádně omyjeme a naporcujeme.
-
2
Porce ryby osolíme, obalíme v mouce.
-
3
V pánvi na rozpáleném oleji osmažíme rybu z každé strany dozlatova.
-
4
Potom porce ryby vyjmeme z oleje, dáme je do čisté pánve a použitý olej přecedíme přes sítko a nalijeme ho do druhé, hlubší pánve.
-
5
Na použitém oleji orestujeme drobně pokrájenou cibuli, nastrouhaný česnek, který zaprášíme moukou, zamícháme, přilijeme víno, ocet, citronovou šťávu a zředíme trochou vody.
-
6
Vše necháme několik minut povařit, odstavíme z plotny a přidáme borůvky, kapary, rozmarýn, rajčatový protlak a pepř.
-
7
Důkladně promícháme a touto šťávou přelijeme porce ryby v pánvi a při mírné teplotě spolu povaříme 30 minut.
-
8
Před dokončením vaření přidáme do šťávy olivy a drobně pokrájenou zelenou petrželku.