Švestky se slávkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 24

Suroviny

  • 1 ks Salát ledový
  • 24 ks Švestky
  • 24 ks Mušle slávky
  • 1 ks Kopr čerstvý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 15 dkg Anglická slanina
  • 3 polévková lžíce Víno portské
  • 1 polévková lžíce Med včelí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 895 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 2924 mg
  • Bílkoviny 120 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 284.3 mg
  • Draslík 3234.4 mg
  • Vláknina 275.6 mg
  • Vitamín A 275.6 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0.1 mg
  • Vitamín C 81.8 mg
  • Vitamín E 5.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 39.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Portské víno, med a česnek smícháme v hrnku a podle chuti osolíme a opepříme. Touto marinádou přelijeme švestky, které jsme naskládali do misky a necháme přikryté marinovat alespoň 4 hodiny, lépe však přes noc. Opláchnuté a kartáčkem očištěné slávky zbavíme hmatových vousů a ve velkém hrnci s malým množstvím vody vaříme pod pokličkou 3-4 minuty, dokud se neotevřou. A ty, které se neotevřou ani po 4 minutách, nepoužíváme. Vyndáme je z hrnce, necháme vychladnout a vyloupeme je. Tekutinu schováme k dalšímu použití.

  • 2

    Za pomoci nože stáhneme a přepůlíme plátky anglické slaniny. Švestky vyndáme z marinády, a pokud marináda zbude, uschováme ji. Do slaniny balíme švestky, do kterých vždy vložíme slávku a slaninu upevníme párátkem. Pozvolna vaříme tekutinu, která zbyla po uvaření slávek se zbytkem marinády, až do zhoustnutí. Pod rozehřátým grilem opékáme po obou stranách dozlatova (3-4 minuty). Potíráme směsí s marinádou, aby byla slanina křupavoučká.

  • 3

    Podáváme horké, obložené snítkami kopru a ledovým salátem nebo jinou listovou zeleninou.

Komentáře k receptu