Pomerančový koláč s mandlemi
Suroviny
- 225 g Mandlová pasta
- 60 g Máslo čerstvé
- 60 g Cukr krupice
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 125 g Smetana 33% (šlehačka)
- 60 ml Voda pitná
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Zázvor mletý
- 2 ks Pomeranče
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Sirup Golden
- 5 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 517 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 28 g
- Sodík 69 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 116.7 mg
- Draslík 269.2 mg
- Vláknina 8437.5 mg
- Vitamín A 8437.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.5 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku smícháme se solí, zázvorem a cukrem, do směsi přidáme kousky másla a zpracujeme na drobenku. Postupně přidáváme vodu, až vypracujeme vláčné těsto. Vytvoříme kouli a dáme na hodinu do lednice.
-
2
Z těsta vyválíme kruhový plát větší o 2,5 cm než je průměr formy 24 cm. Plát přendáme do formy a okraje začistíme.
-
3
V mixéru nebo hnětači zpracujeme vejce, mandlovou pastu a smetanu. Směs vlijeme na podklad do formy. Pečeme v předehřáté troubě na 190°C asi 35 minut. Necháme vychladnout.
-
4
Škrabkou oloupeme kůru z pomeranče v dlouhých pruzích, ty nakrájíme na proužky silné asi jako sirka. Nožem odstraníme bílou dužinu pomerančů, nařízneme blánu po obou stranách každého dílku a prostředkem dílek vyndáme. Dílky dáme na ubrousek, který odsaje šťávu.
-
5
Kůru dáme do rendlíku, přidáme sirup, cukr a 5 lžic vody. Směs přivedeme k varu, ztlumíme plamen a vaříme asi 15 minut, až kůra změkne, často mícháme.
-
6
Kůru necháme na sítku okapat. Hotový koláč potřeme sirupem, který zbyl v rendlíku. Koláč vyjmeme z formy, dáme na tác a povrch ozdobíme kůrou a dílky pomeranče.