Pomerančový koláč s mandlemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 225 g Mandlová pasta
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 60 g Cukr krupice
  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 125 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 60 ml Voda pitná
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Zázvor mletý
  • 2 ks Pomeranče
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Sirup Golden
  • 5 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 517 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 69 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 40 g
  • Cholesterol 116.7 mg
  • Draslík 269.2 mg
  • Vláknina 8437.5 mg
  • Vitamín A 8437.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 35.5 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku smícháme se solí, zázvorem a cukrem, do směsi přidáme kousky másla a zpracujeme na drobenku. Postupně přidáváme vodu, až vypracujeme vláčné těsto. Vytvoříme kouli a dáme na hodinu do lednice.

  • 2

    Z těsta vyválíme kruhový plát větší o 2,5 cm než je průměr formy 24 cm. Plát přendáme do formy a okraje začistíme.

  • 3

    V mixéru nebo hnětači zpracujeme vejce, mandlovou pastu a smetanu. Směs vlijeme na podklad do formy. Pečeme v předehřáté troubě na 190°C asi 35 minut. Necháme vychladnout.

  • 4

    Škrabkou oloupeme kůru z pomeranče v dlouhých pruzích, ty nakrájíme na proužky silné asi jako sirka. Nožem odstraníme bílou dužinu pomerančů, nařízneme blánu po obou stranách každého dílku a prostředkem dílek vyndáme. Dílky dáme na ubrousek, který odsaje šťávu.

  • 5

    Kůru dáme do rendlíku, přidáme sirup, cukr a 5 lžic vody. Směs přivedeme k varu, ztlumíme plamen a vaříme asi 15 minut, až kůra změkne, často mícháme.

  • 6

    Kůru necháme na sítku okapat. Hotový koláč potřeme sirupem, který zbyl v rendlíku. Koláč vyjmeme z formy, dáme na tác a povrch ozdobíme kůrou a dílky pomeranče.

Komentáře k receptu