Linecký koláč s meruňkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 120 g Mandle
  • 350 g Meruňky
  • 100 g Cukr krupice
  • 200 g Cukr krupice
  • 175 g Máslo čerstvé
  • 30 g Kakao - prášek
  • 265 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 ml Pomerančová šťáva
  • 250 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 1 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 754 kcal
  • Sacharidy 101 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 18 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 68 g
  • Cholesterol 75.9 mg
  • Draslík 467.1 mg
  • Vláknina 13765.5 mg
  • Vitamín A 13765.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27.3 mg
  • Vitamín E 5.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 34.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnci přivedeme k varu pomerančovou šťávu, půlky sušených meruněk, cukr a 250 ml vody. Vaříme na středním ohni 30 minut, až jsou meruňky měkké a tekutina se vsákne. Často mícháme.

  • 2

    Směs protlačíme přes hrubé síto nebo umeleme a v zakryté nádobě necháme v chladu.

  • 3

    Mixérem ušleháme do pěny loupané, nastrouhané mandle, cukr, mouku, skořici, máslo, kakao, nastrouhanou citrónovou kůru a vejce. Hotové těsto rozdělíme na dvě části, jednu upěchujeme na dno a stěny teflonové formy o průměru 28 cm. Pokryjeme směsí z meruněk a zakryjeme je proužky z druhé části těsta. Vytvoříme mřížku a prsty zatlačíme do mezer a tím vytvoříme zvlněný vzhled.

  • 4

    Koláč dáme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme 10 minut, potom teplotu stáhneme na 180°C a pečeme ještě 20 minut. Hotový koláč necháme na mřížce vychladnout.

Komentáře k receptu