Linecký koláč s meruňkami
Suroviny
- 120 g Mandle
- 350 g Meruňky
- 100 g Cukr krupice
- 200 g Cukr krupice
- 175 g Máslo čerstvé
- 30 g Kakao - prášek
- 265 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 ml Pomerančová šťáva
- 250 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 1 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 754 kcal
- Sacharidy 101 g
- Tuky 37 g
- Sodík 18 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 68 g
- Cholesterol 75.9 mg
- Draslík 467.1 mg
- Vláknina 13765.5 mg
- Vitamín A 13765.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.3 mg
- Vitamín E 5.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 34.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci přivedeme k varu pomerančovou šťávu, půlky sušených meruněk, cukr a 250 ml vody. Vaříme na středním ohni 30 minut, až jsou meruňky měkké a tekutina se vsákne. Často mícháme.
-
2
Směs protlačíme přes hrubé síto nebo umeleme a v zakryté nádobě necháme v chladu.
-
3
Mixérem ušleháme do pěny loupané, nastrouhané mandle, cukr, mouku, skořici, máslo, kakao, nastrouhanou citrónovou kůru a vejce. Hotové těsto rozdělíme na dvě části, jednu upěchujeme na dno a stěny teflonové formy o průměru 28 cm. Pokryjeme směsí z meruněk a zakryjeme je proužky z druhé části těsta. Vytvoříme mřížku a prsty zatlačíme do mezer a tím vytvoříme zvlněný vzhled.
-
4
Koláč dáme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme 10 minut, potom teplotu stáhneme na 180°C a pečeme ještě 20 minut. Hotový koláč necháme na mřížce vychladnout.