Clafoutis
Suroviny
- 10 g Mandle
- 70 g Máslo čerstvé
- 500 g Třešně
- 80 g Cukr krupice
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 kávová lžička Cukr vanilka
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Slivovice
- 1 polévková lžíce Solamyl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 455 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 31 g
- Sodík 57 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 356.3 mg
- Draslík 255.7 mg
- Vláknina 3391.5 mg
- Vitamín A 3391.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2097 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mražené vypeckované třešně necháme trochu roztát.
-
2
Vejce a žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme 60 g změklého másla. Postupně vmícháme mouku, 10 g mletých mandlí, škrob a smetanu.
-
3
Zbytkem másla vymažeme keramickou formu na koláč. Dáme do ní třešně a ochutíme je višňovicí. Pak přelijeme třešně vaječným krémem a posypeme mandlovými lupínky.
-
4
Formu dáme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme 30 minut. Pokud začnou mandle příliš hnědnout, zakryjeme formu alobalem.
-
5
Hotový clafoutis můžeme podávat přímo ve formě, horký nebo studený.