Garnáty s lístky koriandru a s chilli
Suroviny
- 350 g Garnát obecný
- 2 kávová lžička Omáčka sójová
- 0.4 kávová lžička Olej rostlinný
- 0.2 kávová lžička Olej sezamový
- 1 kávová lžička Omáčka ústřicová
- 2 kávová lžička Limetková šťáva
- 1 ks Chilli paprička
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 135 kcal
- Sacharidy 2 g
- Tuky 3 g
- Sodík 558 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 180.3 mg
- Draslík 174.5 mg
- Vláknina 252.4 mg
- Vitamín A 252.4 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.7 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté garnáty vyloupeme, zbavíme žilek a nařízneme podélně na hřbetě, takže se rozevřou jako motýli (u hlav a ocásků necháme spojené).
-
2
Do misky vložíme česnek, koriandr, limetkovou šťávu, rostlinný a sezamový olej, světlou sójovou omáčku, ústřicovou omáčku a mletý černý pepř. Vše důkladně promícháme. Do směsi přidáme opatrně garnáty, aby se celí obalili. Takto připravenou směs přikryjeme potravinovou fólií a necháme v lednici marinovat (nejméně 30 minut).
-
3
Připravíme bambusové špejle, na hodinu totiž namočíme ve vodě, aby se při grilování nepřipálily. Na každou špejli napíchneme několik garnátů.
-
4
Roztopíme gril (případně rozehřejeme elektrickou troubu - program grilování) na vysokou teplotu. Rošt v troubě obalíme alobalem. Garnáty grilujeme dost daleko od zdroje tepla cca 10 minut z každé strany (na přímém ohni stačí poloviční doba grilování). Garnáty v průběhu grilování stále obracíme, aby se rovnoměrně propekli. Při grilování je potíráme zbývající marinádou.
-
5
Podáváme horké.