Žloutková polévka s lískovými oříšky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Ořechy lískové
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 1 l Bujón slepičí
  • 7 dl Voda pitná
  • 1.5 dl Smetana čerstvá ke šlehání
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 673 kcal
  • Sacharidy 13 g
  • Tuky 62 g
  • Sodík 923 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 374.3 mg
  • Draslík 552.5 mg
  • Vláknina 12222.8 mg
  • Vitamín A 12222.8 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4 mg
  • Vitamín E 10.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z nedozrálých lískových oříšků vyloupeme jádra, zbavíme je slupek a v hmoždíři nahrubo roztlučeme. V rendlíku v 0,7 dl vody si uvaříme 6 vajec natvrdo. Vaříme je 9-10 minut.

  • 2

    Uvařená vychladlá vejce oloupeme, rozkrojíme a vyjmeme žloutky, které dáme do misky a důkladně je smícháme s ořechy. Uhněteme tužší hmotu. V druhé misce si vymícháme měkké máslo s moukou.

  • 3

    V hrnci přivedeme k varu slepičí bujón. Postupně do něj vmícháme mouku s máslem - stále mícháme a až se rozvaří, přidáme smetanu, žloutky s ořechy a krátce 2-3 minuty povaříme.

  • 4

    Polévku dochutíme solí, pepřem a ihned servírujeme.

Komentáře k receptu