Štóla

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 500 g Hrozinky
  • 84 g Droždí
  • 130 g Cukr krupice
  • 250 g Máslo čerstvé
  • 100 g Kandovaná pomerančová kůra
  • 100 g Mandle mleté
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 780 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 ml Mléko plnotučné
  • 2 ks Cukr vanilka
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Kardamom
  • 2 špetka Muškátový květ
  • 3 polévková lžíce Rum
  • 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1094 kcal
  • Sacharidy 159 g
  • Tuky 44 g
  • Sodík 457 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 86 g
  • Cholesterol 52.6 mg
  • Draslík 841.5 mg
  • Vláknina 13958.9 mg
  • Vitamín A 13958.9 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 242.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plech vyložíme pečicím papírem, štólu budeme péci v troubě předehřáté na 240 °C.

  • 2

    Do mísy prosejeme 750 g mouky (zbylou odložíme na posypání válu), do důlku rozdrobíme droždí, zalijeme 100 ml vlažného mléka, zasypeme 1 lžící cukru, promícháme s trochou mouky a necháme vykynout. Poté přidáme rozehřáté máslo, zbylý cukr, vanilkový cukr, mleté koření, sůl, jemně nastrouhanou citronovou kůru. Těsto zpracováme, až je hladké a lesklé. Do těsta přidáme hrozinky (nejlépe na půl sultánky a korintky), drobně pokrájenou kandovanou pomerančovou kůru, umleté oloupané mandle, přikryjeme a dáme na teplo asi 60 minut kynout.

  • 3

    Na pomoučeném vále vykynuté těsto asi 15 minut zpracováváme, až se nelepí a je pružné. Těsto poté rozválíme na placku o průměru asi 30 – 35 cm. Jednu stranu přeložíme přes druhou tři čtvrtiny placky, vznikne typický tvar štóly. Štólu položíme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme na teple kynout tak dlouho, až těsto zvětší objem asi o polovinu.

  • 4

    Vykynutou štólu vložíme do předehřáté trouby, teplotu hned snížíme na 140 °C a pečeme 50 – 55 minut.

  • 5

    Upečenou štólu potřeme veškerým rozpuštěným máslem, posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.

  • 6

    Nejchutnější je štóla, když se nechá 3 týdny uležet.

Komentáře k receptu