Mrkvový dort s ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 150 g Džem meruňkový
  • 40 g Mouka pšeničná hrubá
  • 80 g Ořechy vlašské
  • 250 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 100 g Cukr krupice
  • 250 g Mouka polohrubá
  • 20 g Cukr vanilka
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 150 g Poleva čokoládová
  • 80 g Rozinky bílé
  • 50 ml Rum
  • 3.2 ml Olej slunečnicový
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 4 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Pomeranče
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 2 dl Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Med včelí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 667 kcal
  • Sacharidy 69 g
  • Tuky 177 g
  • Sodík 62 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 125.6 mg
  • Draslík 291.5 mg
  • Vláknina 8127.4 mg
  • Vitamín A 8127.4 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.8 mg
  • Vitamín E 8.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do vhodné nádoby vložíme rozinky, drobně nakrájenou pomerančovou kůru z jednoho pomeranče, přilijeme med a vše zalijeme rumem. Odložíme na 30 minut do lednice. Do misky rozklepneme vejce, přisypeme cukr, vanilkový cukr a vyšleháme na hustou pěnu. Přilijeme olej, drobně nasekané ořechy, jemně nastrouhanou mrkev, scezené rozinky s pomerančovou kůrou, promícháme. Nakonec najednou vsypeme prosátou mouku s kypřícím práškem, skořici a zlehka promícháme.

  • 2

    Připravenou směs dáme do olejem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy o průměru 26 cm. Vložíme do nahřáté trouby, při 160 stupňové teplotě pečeme 55 - 60 minut.

  • 3

    Upečený dort ihned potřeme džemem anecháme mírně vychladnout. Poté sundáme stěny dortové formy. Povrch dortu polijeme v mikrovlnné troubě rozpuštěnou čokoládovou polevou, kterou necháme volně ztuhnout, případně celý dort vložíme do lednice.

  • 4

    Dort krájíme na úhledné trojúhelníkové porce a podáváme na jednotlivých dezertních talířcích. Těsně před podáváním ozdobíme ze smetany vyšlehanou šlehačkou.

Komentáře k receptu