Mrkvový dort s ořechy
Suroviny
- 150 g Džem meruňkový
- 40 g Mouka pšeničná hrubá
- 80 g Ořechy vlašské
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 100 g Cukr krupice
- 250 g Mouka polohrubá
- 20 g Cukr vanilka
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 150 g Poleva čokoládová
- 80 g Rozinky bílé
- 50 ml Rum
- 3.2 ml Olej slunečnicový
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 4 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pomeranče
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 dl Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Med včelí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 667 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 177 g
- Sodík 62 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 125.6 mg
- Draslík 291.5 mg
- Vláknina 8127.4 mg
- Vitamín A 8127.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.8 mg
- Vitamín E 8.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do vhodné nádoby vložíme rozinky, drobně nakrájenou pomerančovou kůru z jednoho pomeranče, přilijeme med a vše zalijeme rumem. Odložíme na 30 minut do lednice. Do misky rozklepneme vejce, přisypeme cukr, vanilkový cukr a vyšleháme na hustou pěnu. Přilijeme olej, drobně nasekané ořechy, jemně nastrouhanou mrkev, scezené rozinky s pomerančovou kůrou, promícháme. Nakonec najednou vsypeme prosátou mouku s kypřícím práškem, skořici a zlehka promícháme.
-
2
Připravenou směs dáme do olejem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy o průměru 26 cm. Vložíme do nahřáté trouby, při 160 stupňové teplotě pečeme 55 - 60 minut.
-
3
Upečený dort ihned potřeme džemem anecháme mírně vychladnout. Poté sundáme stěny dortové formy. Povrch dortu polijeme v mikrovlnné troubě rozpuštěnou čokoládovou polevou, kterou necháme volně ztuhnout, případně celý dort vložíme do lednice.
-
4
Dort krájíme na úhledné trojúhelníkové porce a podáváme na jednotlivých dezertních talířcích. Těsně před podáváním ozdobíme ze smetany vyšlehanou šlehačkou.