Dánské máslové pečivo s mandlovou nádivkou
Suroviny
- 130 g Mandle
- 100 g Cukr krupice
- 350 g Máslo čerstvé
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Cukr krupice
- 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 2 dl Mléko plnotučné
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 759 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 48 g
- Sodík 60 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 147 mg
- Draslík 144.1 mg
- Vláknina 7540.3 mg
- Vitamín A 7540.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 4.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 205 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme náplň: spařené mandle oloupeme a dvakrát jemně pomeleme. Dáme je do misky, přidáme cukr, vejce a směs dobře promícháme.
-
2
Poté připravíme máslové těsto: V míse promícháme nakrájené máslo s hladkou moukou a dobře ho zpracujeme. Vytvarujeme z něj kostku, zabalíme do potravinářské fólie, dáme do chladničky.
-
3
Do mísy prosejeme hladkou mouku. Uděláme do ní důlek, do kterého nalijeme 1 dl vlažného mléka. Do mléka rozdrobíme droždí a necháme chvíli kvásek vzejít. Poté k mouce přidáme vejce, cukr, 2 dl mléka, špetku soli, těsto promícháme a důkladně uhněteme. Musí být hladké a vláčné. Poprášíme lžící hladké mouky, zakryjeme čistou utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout.
-
4
Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál (1 lžíce mouky), rozválíme na čtverec o síle 1 cm. Střed necháme trochu silnější. Na něj položíme máslové těsto, okraje těsta přes máslové těsto přeložíme na sebe. Poté těsto rozválíme na obdélník silný 7 mm a nakrájíme na čtverečky 6 x 6 cm. Do každého čtverečku dáme lžičku náplně, přehneme na tvar obdélníčků nebo šátečků. Vytvořené pečivo poklademe na plech, vyložený pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 180°C přibližně 20 minut do zlatohněda.
-
5
Vychladlé pečivo posypeme práškovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem, podáváme.