Telecí s houbami a oříšky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 250 g Hlíva ústřičná
  • 850 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 150 g Mozzarella
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 3 ks Šalotka
  • 4 stroužek Česnek
  • 2.5 dl Víno bílé
  • 1 kg Telecí kýta
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Povidla švestková
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 2 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
  • 2 polévková lžíce Olej sezamový
  • 5 polévková lžíce Oříšky piniové
  • 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 562 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 536 mg
  • Bílkoviny 46 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 138 mg
  • Draslík 1298.4 mg
  • Vláknina 3990.7 mg
  • Vitamín A 3990.7 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 22.7 mg
  • Vitamín E 2.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Telecí kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta.

  • 2

    Česnek se šalotkou očistíme a nadrobno pokrájíme. Hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme, tvrdé spodní části odkrojíme, houby nakrájíme na nudličky. Čerstvou bazalku a petrželku omyjeme a drobně pokrájíme, Mozzarellu krájíme na kostky.

  • 3

    V teflonové pánvi osmažíme nasucho piniové oříšky do zlatova. V hlubší pánvi rozehřejeme olej s máslem, na něm orestujeme maso z každé strany do zlatova. Restujeme přibližně 2 minuty. Maso osolíme, opepříme, přidáme k němu šalotku s česnekem, hlívu a za stálého míchání vše restujeme ještě další 1 - 2 minuty. Přidáme 3 lžíce oříšků, směs zalijeme bílým vínem, přilijeme worcester, konzervovaná rajčata, rajčatový protlak a promícháme. Dochutíme solí, cukrem, vložíme lžíci švestkových povidel a bazalku, znovu promícháme, pod pokličkou při nižší teplotě dusíme doměkka (asi hodinu). Během dušení občas promícháme.

  • 4

    Když je maso měkké, vmícháme sýr s petrželkou, ozdobíme oříšky a hned servírujeme.

Komentáře k receptu