Věnec s ořechovou náplní

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Mouka polohrubá
  • 50 g Droždí
  • 80 g Cukr krupice
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 200 g Ořechy vlašské
  • 80 g Hrozinky
  • 60 g Cukr moučkový
  • 50 g Piškoty dětské kulaté
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 6 polévková lžíce Rum
  • 6 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1429 kcal
  • Sacharidy 150 g
  • Tuky 195 g
  • Sodík 493 mg
  • Bílkoviny 35 g
  • Uhlovodany 135 g
  • Cholesterol 169.4 mg
  • Draslík 719 mg
  • Vláknina 17244 mg
  • Vitamín A 17244 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.6 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 36.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V misce připravíme kvásek z rozdrobeného droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a lžíce vlažného mléka. Na vál prosejeme zbylou mouku, cukr, do důlku vlijeme v mléce rozšlehané vejce, vzešlý kvásek a citronovou kůru. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme a necháme vykynout.

  • 2

    Vykynuté těsto vyválíme, dobře potřeme rozpuštěným máslem a přeložíme ze všech stran do středu. Opět těsto vyválíme, potřeme máslem a složíme. Tento postup opakujeme třikrát. Poté těsto rozdělíme na tři díly, z nichž utvoříme válečky, mírně je rozválíme, potřeme náplní a zavineme tak, aby náplň nevytekla. Ze všech tří naplněných válečků upleteme cop, stočíme ho do věnce a opatrně spojíme. Věnec přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, alespoň čtvrt hodiny necháme kynout, poté potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě, až věnec zezlátne.

  • 3

    Náplň připravíme smícháním nastrouhaných ořechů s cukrem, hrozinkami, rumem, smetanou a drcenými piškoty.

Komentáře k receptu