Koláč s javorovým sirupem a ořechy

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 155 g Máslo čerstvé
  • 140 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 115 g Ořechy vlašské
  • 55 g Cukr moučkový
  • 250 ml Sirup javorový
  • 250 ml Smetana jihočeská lahodná33%
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1099 kcal
  • Sacharidy 88 g
  • Tuky 78 g
  • Sodík 129 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 60 g
  • Cholesterol 323.1 mg
  • Draslík 321 mg
  • Vláknina 6057.5 mg
  • Vitamín A 6057.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.4 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 45.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Koláčovou formu vymažeme tukem.

  • 2

    V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté mouky, špetky soli a 55 g rozpuštěného másla. Přidáme rozšlehaný žloutek a vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a dáme ji ve fólii na 1/2 hodiny do chladničky.

  • 3

    Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, pokud v koláčové formě přesahuje přes okraj, těsto odkrojíme, vykrájíme z něj ozdobná srdíčka, kterými ozdobíme okraj koláče a formu s těstem dáme na 15 minut do chladničky. Poté těsto propícháme vidličkou, na dno položíme pergamenový papír a na něj fazole. V troubě předehřáté na 220°C pečeme asi 10 minut. Papír s fazolemi odstraníme a koláč pečeme ještě asi 6 minut.

  • 4

    V míse rozšleháme vejce s cukrem, 100 g změklého másla a javorovým sirupem. Našlehanou směs vlijeme do upečeného koláče, posypeme usekanými ořechy a při 190°C pečeme ještě asi 40 minut. Koláč necháme vychladnout a před podáváním zdobíme ušlehanou šlehačkou.

Komentáře k receptu