Focaccia s tuňákem a bylinkami
Suroviny
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Droždí
- 250 g Tuňák ve vlastní šťávě
- 1 kávová lžička Olej chilli
- 1.5 kávová lžička Sůl mořská
- 0.5 kávová lžička Limetková šťáva
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 4 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 2 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 527 kcal
- Sacharidy 93 g
- Tuky 3 g
- Sodík 922 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 157.9 mg
- Vláknina 9381.5 mg
- Vitamín A 9381.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.8 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hladkou kvalitní mouku dáme do mísy, přidáme 0,5 lžičky soli a promícháme s moukou. V hrnečku si rozdrobíme kvasnice ve 2 dl vlažné vody a když se kvasnice rozpustí, postupně je přiléváme k mouce, přilijeme ještě 2 dl vlažné vody. Postupně promícháme mouku s vodou a kvasnicemi a těsto dobře vypracujeme. Vypracované těsto se nesmí lepit, musí být vláčné a hladké. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho vykynout na teplém místě.
-
2
Omyjeme tymián a rozmarýn. Lístky z bylinek otrháme a drobně je posekáme. Tuňáka z konzervy slijeme z nálevu. Dáme maso do misky, přidáme 0,5 lžičky limetkové šťávy, ochutíme ho solí, pepřem a zlehka přimícháme bylinky a chilli olej. Kousky tuňáka by nám měly zůstat vcelku.
-
3
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a znovu ho prohněteme a rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu uhněteme bochánek a zlehka ho rozválíme na placku silnou 2–3 cm. Placky položíme na plech, který jsme vyložili pečicím papírem. Poklademe na ně kousky tuňáka, posypeme mořskou solí a prsty všechny přísady vtlačíme do těsta. Necháme dokynout 5–10 minut. Chleba pečeme v předehřáté troubě na 250 °C přibližně 15–20 minut dozlatova. Chlebové italské placky – focaccia – podáváme vychladlé.