Glarnský kynutý hruškový chléb s ořechy a rozinkami
Suroviny
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Máslo čerstvé
- 15 g Droždí
- 500 g Hrušky sušené
- 100 g Cukr krupice
- 250 g Švestky sušené
- 100 g Fíky sušené
- 100 g Hrozinky
- 100 g Ořechy vlašské
- 100 ml Mléko plnotučné
- 100 ml Sherry brandy
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Hřebíček
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Tuk rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 694 kcal
- Sacharidy 128 g
- Tuky 18 g
- Sodík 130 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 100 g
- Cholesterol 85.7 mg
- Draslík 859.5 mg
- Vláknina 21455.2 mg
- Vitamín A 21455.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.2 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 87.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené hrušky, fíky a švestky zalijeme vodou, přidáme cukr a uvaříme doměkka. Scedíme, necháme okapat a zachycenou tekutinu uchováme. Ovoce poté rozemeleme nebo rozmixujeme a promícháme s rozinkami, ořechy, skořicí, hřebíčkem a likérem. Můžeme přidat trochu scezené tekutiny.
-
2
Na těsto smícháme mouku s mlékem, máslem, vejcem, droždím a špetkou soli. Propracujeme a na teplém místě necháme vykynout. Rozválíme na tenký obdélník a potřeme zbytkem šťávy z vaření.
-
3
Náplň vytvarujeme do bochníku, ten posadíme na těsto a ze všech stran zabalíme. Přemístíme na tukem vymazaný plech, potřeme rozšlehaným žloutkem a vidličkou několikrát propíchneme. V mírně vyhřáté troubě pečeme cca 60 minut. Po vychladnutí nakrájíme a podáváme.