Warning: unlink(/var/www/clients/client0/web2/web/system/storage/cache/cache.catalog.language.1732867295): No such file or directory in /var/www/clients/client0/web2/web/system/library/cache/file.php on line 87 Nektarinkový dort | Receptarium.cz

Nektarinkový dort

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 90 g Cukr krupice
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 20 g Mouka pšeničná hrubá
  • 400 g Nektarinka
  • 120 g Cukr krupice
  • 100 g Cukr krupice
  • 2.4 g Máslo čerstvé
  • 60 ml Voda pitná
  • 3 ml Citronová šťáva
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 3 ks Vaječný bílek slepičí
  • 3 ks Vaječný bílek slepičí
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Pudinkový prášek - vanilkový
  • 1 polévková lžíce Med včelí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 236 kcal
  • Sacharidy 48 g
  • Tuky 3 g
  • Sodík 61 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 111.3 mg
  • Draslík 152 mg
  • Vláknina 2129.2 mg
  • Vitamín A 2129.2 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.3 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žloutky v misce ušleháme spolu s půlkou dávky cukru a horké vody na hustou pěnu. Následovně vmícháme z bílků a zbylého cukru vyšlehaný tuhý sníh. Nakonec zlehka přimícháme prosátou mouku s kypřicím práškem.

  • 2

    Dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a připravené těsto vlijeme do formy. Vložíme do předehřáté trouby, kde při 160 stupňové teplotě pečeme 40 minut. Upečený korpus necháme ve formě vychladnout, poté ho vyklopíme na plech.

  • 3

    Nektarinky pokrájíme na malé kousky, které vložíme do kastrůlku a spolu s polovinou dávky cukru a 1 dl vody povaříme 5 minut. Zbylou vodu vlijeme do jiného kastrůlku, do studené přisypeme pudinkový prášek, který metlou dobře rozkvedláme a spojíme s nektarinkami. Stálým mícháním povaříme do zahoustnutí krému. Ještě horký krém rozetřeme na korpus.

  • 4

    Z bílků s cukrem v horké vodní lázni šleháme směs do rozpuštění cukru. Odstavíme, přidáme tekutý med, citrónovou šťávu a vyšleháme do zahoustnutí na sníh. Ten poté rozetřeme na krém.

  • 5

    Pečicí formu s korpusem, krémem a sněhem vložíme opět do předehřáté trouby, při 180 stupních pečeme ještě 20 minut, aby sníh dostal načervenalou barvu.

  • 6

    Po upečení dort necháme vychladnout a potom krájíme na úhledné trojúhelníky. Podáváme na jednotlivých studených talířích.

Komentáře k receptu