Vláčný bramborovo-česnekový bezlepkový chléb
Suroviny
- 100 g Směs Promix forte
- 200 g Mouka bezlepková Mantler
- 100 g Mouka pohanková
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 ks Brambory vařené
- 2 stroužek Česnek
- 1 dl Mléko plnotučné
- 2 dl Mléko plnotučné
- 0.5 dl Voda pitná
- 1 balení Droždí sušené
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 8 polévková lžíce Burisony
- 0.58 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 634 kcal
- Sacharidy 117 g
- Tuky 12 g
- Sodík 557 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 94 g
- Cholesterol 68.8 mg
- Draslík 284.9 mg
- Vláknina 7255 mg
- Vitamín A 7255 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.4 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 474 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme kvásek: do misky dáme 1 dl vlahého mléka, celý sáček sušených kvasnic a lžičku cukru. Kvásek necháme dobře vzejít.
-
2
Do mísy nasypeme 100 g bezlepkové směsi Promix forte, 200 g bezlepkové směsi Mantler, 100 g pohankové mouky, 2 dl mléka, 3 lžíce oleje, 1 vejce, 3 lžíce oleje, 8 lžic rýžových burizonů, 2 utřené stroužky česneku, 3 nastrouhané uvařené brambory, 1 lžičku kmínu a 2 lžičky soli. Vše promícháme, přilijeme kvásek a těsto důkladně prohněteme. Vláčné těsto vložíme do formy vytřené olejem, zakryjeme čistou utěrkou a necháme minimálně 30 - 40 minut kynout na teplém místě.
-
3
Pečeme v předehřáté troubě na 200°C až 220°C přibližně po dobu 40 minut.
-
4
Těsto během pečení potíráme vodou (minimálně 3 x).
-
5
Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme do utěrky a necháme vychladnout. Teprve poté ho nakrájíme a podáváme.