Žitný knedlík z Krumlova s uzeným a zelím
Suroviny
- 400 g Zelí kysané
- 800 g Uzené maso vařené
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 5 ks Pepř černý celý
- 1.7 l Voda pitná
- 2 dl Vývar z uzeného masa
- 0.5 balení Mouka žitná
- 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 822 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 79 g
- Sodík 276 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 1.9 mg
- Draslík 156.4 mg
- Vláknina 3167.1 mg
- Vitamín A 3167.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.3 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté uzené maso dáme do hrnce s 1,5 litrem vody. Přidáme k němu bobkový list, celou očištěnou cibuli, nové a černé koření a maso pod poklicí vaříme pomalu 100 minut. Pokud je maso málo slané, přidáme do vody trochu soli.
-
2
Když je maso uvařené, vyjmeme ho z vývaru. Do mísy nasypeme hrubou žitnou mouku, přidáme 1 lžíci roztopeného sádla a postupně budeme přimíchávat chladný vývar z uzeného masa, podle potřeby 1-2 dl. Těsto dobře propracujeme, mělo by být tuhé. Sůl přidáme podle potřeby až nakonec. Těsto necháme 15 minut odpočinout, utvoříme malé koule, které uvaříme ve vývaru z uzeného masa. Vaříme je přibližně podle velikosti 12-15 minut.
-
3
Knedlíky dáme na talíře, přidáme k nim pokrájené maso na plátky, porci kysaného zelí a podáváme.