Žitný knedlík z Krumlova s uzeným a zelím

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 400 g Zelí kysané
  • 800 g Uzené maso vařené
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 5 ks Pepř černý celý
  • 1.7 l Voda pitná
  • 2 dl Vývar z uzeného masa
  • 0.5 balení Mouka žitná
  • 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 822 kcal
  • Sacharidy 6 g
  • Tuky 79 g
  • Sodík 276 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 1.9 mg
  • Draslík 156.4 mg
  • Vláknina 3167.1 mg
  • Vitamín A 3167.1 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 26.3 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté uzené maso dáme do hrnce s 1,5 litrem vody. Přidáme k němu bobkový list, celou očištěnou cibuli, nové a černé koření a maso pod poklicí vaříme pomalu 100 minut. Pokud je maso málo slané, přidáme do vody trochu soli.

  • 2

    Když je maso uvařené, vyjmeme ho z vývaru. Do mísy nasypeme hrubou žitnou mouku, přidáme 1 lžíci roztopeného sádla a postupně budeme přimíchávat chladný vývar z uzeného masa, podle potřeby 1-2 dl. Těsto dobře propracujeme, mělo by být tuhé. Sůl přidáme podle potřeby až nakonec. Těsto necháme 15 minut odpočinout, utvoříme malé koule, které uvaříme ve vývaru z uzeného masa. Vaříme je přibližně podle velikosti 12-15 minut.

  • 3

    Knedlíky dáme na talíře, přidáme k nim pokrájené maso na plátky, porci kysaného zelí a podáváme.

Komentáře k receptu