Chléb z žitné mouky s naklíčeným obilím z domácí pekárny
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 400 kcal
- Sacharidy 78 g
- Tuky 5 g
- Sodík 204 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 78 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 938.8 mg
- Vláknina 51157.2 mg
- Vitamín A 51157.2 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.
-
2
S uzrálým kvasem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba.
-
3
Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 1,5 dl vlažné vody a přidáme uzrálý kvas. Přisypeme 400 g žitné mouky s kmínem a kypřícím práškem. Doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl.
-
4
Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do formy v opačném pořadí.
-
5
Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.
-
6
V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme hustotu těsta av případě potřeby přilijeme vodu.
-
7
Když pekárna zvukovým signálem upozorní na přidání přísad, přisypeme k těstu neklíčené obilí. Některé přístoje zvokové znamení nemají, v tom případě obilí přidáme 5 minut před ukončením cyklu hnětení - míchání.
-
8
Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto, přikryjeme utěrkou a necháme pomalu vychladnout.