Studený vařený humr

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Humr
  • 4 l Voda pitná
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 135 kcal
  • Sacharidy 1 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 726 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 142.5 mg
  • Draslík 412.6 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Používáme vždy jen živé humry.

  • 2

    Humra nejdříve usmrtíme vbodnutím nože za hlavou, poté ho vypereme a zbavíme střívka, které prochází celým ocasem.

  • 3

    Levou rukou držíme humra za krunýř, pravou rukou uchopíme střední ocasní ploutvičku, kterou pootočíme a poté slabým trhnutím celé střívko vytáhneme ven.

  • 4

    Takto připraveného humra vhodíme do vařící slané vody a uvaříme (na půl kilogramu humra počítáme 25 minut vaření).

  • 5

    Uvařeného humra necháme vychladnout ve vývaru, následně dáme chladit do ledničky.

  • 6

    Humra vyjmeme z vývaru, silným ostrým nožem ho rozpůlíme podél páteře a rozevřeme na 2 poloviny. Z humra odstraníme vnitřnosti, maso vybereme, krunýř vypereme. Vybrané maso nakrájíme na plátky, vrátíme do krunýře.

  • 7

    Nejchutnější maso je na klepetech, která musíme naštípnout špičatou hranou ostrého nože.

Komentáře k receptu