Hřebenatky se sýrovou omáčkou

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 45 g Máslo čerstvé
  • 60 g Sýr Eidam cihla 45%
  • 1 g Sůl
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 150 ml Voda pitná
  • 1 ks Citrony
  • 5 ks Bobkový list
  • 8 ks Hřebenatka
  • 4 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
  • 4 polévková lžíce Víno bílé
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 257 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 373 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 55.9 mg
  • Draslík 333.1 mg
  • Vláknina 2811.3 mg
  • Vitamín A 2811.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21.9 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omáčka Mornay: V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku, pražíme cca 5 minut. Přimícháme vodu z hřebenatek a vaříme do zhoustnutí, potom ještě cca 20 minut pomalu provařujeme. Přimícháme smetanu, polovinu strouhaného sýra, osolíme, opepříme.

  • 2

    Hřebenatky: Očistíme je, lastury ponecháme. Každou rozkrojíme na 3 kousky.

  • 3

    Do hrnce dáme vodu, polosuché bílé víno, bobkový list, sůl a pepř. Přivedeme k varu, přidáme pokrájené hřebenatky, vaříme cca 1 minutu do změknutí.

  • 4

    Vyjmeme je cedníkem, vodu použijeme na omáčku Mornay.

  • 5

    Do hotové omáčky Mornay vmícháme uvařené hřebenatky, rozdělíme je do lastur, posypeme zbylým sýrem.

  • 6

    Cca 5 minut grilujeme, až sýr zezlátne.

  • 7

    Zdobíme kousky citronu a čerstvým bobkovým listem.

Komentáře k receptu