Bramborové stracci s hřebenatkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 350 g Brambory
  • 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Rajčata
  • 150 g Cibulka jarní
  • 50 g Kerblík
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 800 g Hřebenatka
  • 50 ml Rajčatová šťáva
  • 40 ml Olej olivový
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 3 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 775 kcal
  • Sacharidy 83 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 927 mg
  • Bílkoviny 54 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 262 mg
  • Draslík 1922.6 mg
  • Vláknina 15837.5 mg
  • Vitamín A 15837.5 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 37.9 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory uvaříme, scedíme, oloupeme a propasírujeme.

  • 2

    Připravíme si stracci. Na vál prosijeme mouku a smícháme ji s vlažnými bramborami. Do směsi vmícháme žloutky, rajčatovou šťávu s trochou vody a špetkou soli. Vypracujeme těsto. Válečkem na nudle ho rozválíme na plát o tloušťce 3-4 mm a pak z něj ozubeným kolečkem vykrájíme obdélníky 6 x 8 cm a pokládáme je na pomoučený vál.

  • 3

    Připravíme si omáčku. Cibulky pokrájíme na kolečka. V hrnci s vařící

  • 4

    vodou spaříme rajčata, oloupeme, zbavíme semínek a jemně pokrájíme.

  • 5

    Ostrým nože otevřeme hřebenatky, lžící vyjmeme bílé i červené části a rychle je opláchneme pod tekoucí studenou vodou. Scedíme je, lehce osušíme utěrkou a bílé části překrojíme na poloviny.

  • 6

    Do pánve dáme 70 g más1a a olej, přidáme cibulku a osmažíme tak, aby nezhnědla. Osolíme, opepříme a dáme stranou.

  • 7

    V pánvi rozehřejeme zbývající máslo a za častého míchání na něm 1 minutu smažíme hřebenatky tak, aby byly ze všech stran dozlatova. Trochu je osolíme a opepříme, přidáme osmažené cibulky, rajčata a ještě 2-3 minuty pokračujeme v dušení. Nakonec vše posypeme nasekaným kerblíkem.

  • 8

    Ve velkém hrnci ve velkém množství osolené vody uvaříme stracci. Jakmile vyplavou na povrch, vybíráme je do mísy, zalijeme omáčkou s hřebenatkami a hotový pokrm horký podáváme.

Komentáře k receptu