Zapékané ústřice

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 100 g Mrkev kořen
  • 150 g Pórek
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 100 ml Víno bílé
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Šalotka
  • 16 ks Ústřice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 440 kcal
  • Sacharidy 37 g
  • Tuky 69 g
  • Sodík 462 mg
  • Bílkoviny 41 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 292.6 mg
  • Draslík 988.1 mg
  • Vláknina 4317.5 mg
  • Vitamín A 4317.5 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 40.7 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pod tekoucí vodou omyjeme ústřice, škrabkou z nich oškrábáme veškerý písek. Vhodným nožem je otevřeme, scedíme z nich tekutinu a odložíme stranou. Oloupeme šalotku a jemně nakrájíme. Opereme pažitku a pokrájíme ji. Oškrábeme mrkev, oloupeme celer, odřízneme z pórku kořínky a vrchní zelenou část. Takto připravenou zeleninu

  • 2

    pokrájíme. Povaříme ji v páře, scedíme a dáme do mísy společně se

  • 3

    špetkou soli. Všechno odožíme na později.

  • 4

    Do pánve dáme pokrájenou šalotku, zalijeme ji bílým vínem, vodou scezenou z ústřic, kterou jsme si předtím odložili, a čtvrtinou

  • 5

    tekutiny vyvaříme. Do jiné pánvičky rozklepneme vejce, přidáme žloutek a metličkou je rozšleháme. Přidáme zčásti vyvařenou a scezenou tekutinu, špetku soli a špetku čerstvě mletého pepře.

  • 6

    Pánvičku dáme do většího hrnce do vodní lázně a metličkou našleháme, dokud omáčka nenabude dvojnásobného objemu a nezhoustne. Do skořápek vkláme vždy po 1 ústřici a rozdělíme do nich pórek, mrkev a celer. Ústřice ve skořápkách zalijeme trochou připravené omáčky, dáme do pekáče a asi 5 minut do trouby předehřáté na 200 °C.

  • 7

    Vytáhneme je z trouby a ihned podáváme.

Komentáře k receptu