Špagety se šafránem a slávkami
Suroviny
- 350 g Těstoviny Spaghettini
- 125 ml Víno bílé
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Šafrán
- 4 l Voda pitná
- 1 kg Mušle slávky
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
- 2 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 624 kcal
- Sacharidy 75 g
- Tuky 12 g
- Sodík 1012 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 75 g
- Cholesterol 78.2 mg
- Draslík 888.7 mg
- Vláknina 6297.2 mg
- Vitamín A 6297.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.3 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Šafrán přelijeme 175 ml horké vody a necháme louhovat. Slávky vaří na prudkém ohni přibližně 5 minut, dokud se neotevřou. Poté je vyndáme na talíř a necháme vychladnout. Tekutinu, ve které se vařily procedíme, odložíme, slávky vyloupeme. V hlubší pánvi na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a minutu za stálého míchání opékáme. Přilijeme víno, vodu, ve které se louhoval šafrán a směs pomalu přimícháváme do jíšky. Povaříme 3 minuty, vmícháme 4 lžíce odložené tekutiny ze slávek, nastrouhaný sýr, slávky, nadrobno nakrájenou pažitku, dle chuti osolíme, opepříme a vaříme ještě 4 minuty. Mezitím v osolené vodě uvaříme těstoviny, důkladně je scedíme a smícháme s omáčkou. Na talíři pak porce ozdobíme snítkami pažitky.