Polévka ze sterilovaných mušlí
Suroviny
- 1 kostka Bujón hovězí
- 50 g Anglická slanina
- 250 g Mušle v nálevu
- 500 ml Mléko polotučné
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 250 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
- 4 ks Brambory
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Tymián sušený
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 454 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 28 g
- Sodík 1428 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 111.1 mg
- Draslík 686.7 mg
- Vláknina 4931.5 mg
- Vitamín A 4931.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.1 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mušle scedíme, nálev uchováme a doplníme vodou na objem asi 250ml.
-
2
Slaninu nakrájíme nadrobno a usmažíme v hrnci dokřupava. Vyjmeme na papírovou utěrku a část vypečeného tuku slijeme.
-
3
Do hrnce přilijeme nálev z mušlí, přidáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory, oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, bujón, worcester, tymián a pepř. Pod pokličkou zvolna vaříme asi 10 minut.
-
4
Měkké brambory rozmačkáme na kaši. Smetanu a mléko rozšleháme s moukou, vlijeme do polévky a za častého míchání přivedeme k varu.
-
5
Nakonec přidáme nadrobno nakrájené mušle, povaříme 2 minuty a vsypeme opečenou, rozdrobenou slaninu.