Tvarohové koláčky plundrované
Suroviny
- 500 g Máslo čerstvé
- 100 g Máslo čerstvé
- 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 120 g Mouka pšeničná hrubá
- 100 g Ořechy vlašské
- 80 g Cukr krupice
- 100 g Cukr krupice
- 50 g Droždí
- 20 g Cukr vanilka
- 40 g Cukr vanilka
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 200 g Cukr moučkový
- 80 g Cukr moučkový
- 500 g Tvaroh měkký
- 100 g Rozinky tmavé
- 2 kávová lžička Citronová kůra
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 5 dl Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 455 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 21 g
- Sodík 74 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 66.6 mg
- Draslík 115.7 mg
- Vláknina 3576.1 mg
- Vitamín A 3576.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.6 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Univerzální plundrové těsto: do misky prosijeme mouku, přidáme dobře vychlazené a na malé kousky nakrájené máslo. Obě suroviny zpracujeme na hladké těsto. Utvoříme z něho váleček, který vložíme do lednice ztuhnout.
-
2
V jiné vhodné nádobě smícháme dohromady droždí s 1 lžící cukru. Přilijeme 2 dl vlažného mléka, metlou dobře prošleháme. Připravený kvásek necháme na teplém místě 10-15 minut vzejít.
-
3
Mouku spolu s kypřícím práškem a vanilkovým cukrem prosijeme do misky, přisypeme zbylý cukr, rozklepneme vejce, přidáme citronovou kůru. Nakonec přilijeme kvásek a rukou, anebo kuchyňským robotem vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na ruce, ani na stěny misky. Necháme na teplém místě vykynout 30-40 minut.
-
4
Vykynuté těsto na vále posypaném moukou rozvalíme na plát 30x30 cm. Na střed těsta položíme těsto z lednice, které rukou roztáhneme. Kraje kynutého těsta pokapeme vodou a těsto přeložíme do tvaru čtverce. Těsto opatrně rozválíme na plát 20 x 40 cm a opět ho přeložíme do tvaru čtverce. Znovu rozválíme a přeložíme. Tento postup 3x opakujeme.
-
5
Těsto opět vložíme do lednice na 40 minut.
-
6
Příprava náplně: do misky dáme tvaroh, přisypeme cukr, rozklepneme vejce, vsypeme vanilkový cukr a rozinky. Všechny suroviny dobře promícháme.
-
7
Příprava drobenky: do misky prosijeme mouku, přisypeme cukr, na kousky nakrájené máslo, pomleté ořechy a citronovou kůru. Rukou zpracujeme vše dohromady na drolivou hmotu.
-
8
Připravené těsto rozválíme na moukou posypaném vale na velký plát. Z těsta vykrajujeme čtverce o průměru 10 x 10 cm. Do středu každého čtverce položíme 1 lžící náplně, konce cípu spojíme do středu a přimáčkneme k sobě. Naplněné koláčky naskládáme na plech a necháme 30 minut vykynout. Potřeme je 2 rozšlehanými vejci, posypeme drobenkou a vložíme do předehřáté trouby. Při teplotě 200°C pečeme 10-15 minut. Potom snížíme teplotu na 180°C a koláčky dopečeme.
-
9
Upečené vytáhneme u trouby, posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.