Lahodné tortellini se zeleným chřestem a sýrem
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
- 200 g Mouka pšeničná - Semolina
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Sýr Gran Moravia
- 250 g Sýr Ricotta
- 200 g Chřest zelený
- 50 ml Víno bílé
- 50 ml Voda pitná
- 400 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Vejce slepičí
- 4 ks Nové koření celé
- 4 ks Pepř černý celý
- 2 špetka Pepř bílý
- 3 l Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 4 polévková lžíce Sýr Gran Moravia
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 770 kcal
- Sacharidy 80 g
- Tuky 33 g
- Sodík 803 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 381.8 mg
- Draslík 182.8 mg
- Vláknina 8399 mg
- Vitamín A 8399 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.7 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy rozklepneme čerstvá vejce, přidáme 3 lžíce vody a postupně do vajec s vodou budeme vidličkou zašlehávat mouku. Když jsou všechny ingredience spojené, těsto dobře uhněteme rukama. Vypracované těsto se nesmí lepit, musí být hladké, vláčné, polotuhé. Utvoříme si z něj bochánek, zabalíme ho do potravinářské fólie a na chvíli ho odložíme odpočinout.
-
2
Mezitím si dáme vařit vodu se solí do většího hrnce - na tortellini. Do druhého hrnce dáme vodu, do které přidáme bílé víno, sůl, kuličky pepře, nové koření a polovinu pokrájeného citrónu. Do hrnce vložíme pařáček na který budeme pokládat chřest.
-
3
Zelený chřest omyjeme. Pokud je hodně mladý a křehký, tak ho neloupeme, jen odkrojíme spodní tvrdší část stonků (asi 1-2cm). Jinak stonky chřestu oloupeme od hlavičky směrem dolů škrabkou. Chřest vložíme do pařáčku a pod poklicí ho vaříme v páře 7-8 minut. Pak ho vyjmeme, pokrájíme na kousky a dáme do mixéru. Přidáme k němu jemně nastrouhaný tvrdý sýr, žloutek a několik lístků šalvěje. Směs rozmixujeme na pyré. V míse pyré promícháme s čerstvým sýrem. Hustý krém dochutíme solí a bílým pepřem.
-
4
Těsto si na pomoučeném vále rozválíme na tenkou placku o síle asi 2mm do tvaru čtverce. Pak ho rozkrájíme na čtverečky o velikosti přibližně 4x4cm. Do středu každého čtverečku dáme lžičkou malý kopeček chřestové náplně. Těsto přeložíme do tvaru šátečků, okraje k sobě přitiskneme, obtočíme kolem prstu a špičky k sobě pevně přitiskneme. Takto si vytvoříme klasický tvar tortellin.
-
5
Opatrně je naházíme do vroucí vody a vaříme je přibližně 5 minut. Voda nesmí zprudka vřít a občas těstoviny promícháme.
-
6
Uvařené vyjmeme sítem a odkapané dáme do mísy. Polijeme je rozpuštěným máslem, přimícháme pro vůni pár lístků šalvěje a porce dáme na talíře. Posypeme je nastrouhaným tvrdým sýrem a hned servírujeme. Dobrou chuť.