Šátečky s pórkem a italským sýrem Ricotta
Suroviny
- 350 g Pórek
- 100 g Špenát listový čerstvý
- 120 g Máslo čerstvé
- 250 g Sýr sójový - Tofu
- 80 g Sýr Ricotta
- 120 g Máslo tradiční
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 2 stroužek Česnek
- 10 plátek Těsto filo
- 2 polévková lžíce Máslo jihočeské
- 1 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 651 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 60 g
- Sodík 261 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 46.2 mg
- Draslík 375.4 mg
- Vláknina 8640.5 mg
- Vitamín A 8640.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.9 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pórek očistíme, omyjeme a rozkrájíme podélně na polovinu, pak na kousky dlouhé 6-7 cm. Vzniknou nám tenké plátky. Očištěnou a omytou cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno. Mladé špenátové listy omyjeme a pokrájíme na proužky.
-
2
V pánvi na rozpáleném másle zpěníme cibuli, přidáme špenát s pórkem, krátce ho orestujeme, pak dochutíme česnekem. Pod pokličkou dusíme 3 minuty. Odkryjeme pokličku a zeleninu smažíme několik minut do doby než se vyvaří tekutina. Zeleninu necháme vychladnout. Přimícháme nastrouhaný sýr Tofu s Ricottou sýrem. Směs ochutíme solí, bílým pepřem a drobně pokrájenou omytou pažitkou.
-
3
Na vál si rozložíme plátky těsta Filo. Jeden plát těsta potřeme rozpuštěným máslem a zakryjeme ho druhým plátem těsta. Ostatní těsto než ho zpracujeme zakryjeme vlhkou utěrkou, aby nám neoschlo. Slepené pláty rozkrojíme na 3 dlouhé pruhy. Na spodní konec jednoho pruhu dáme lžíci pórkové náplně a spodní konec těsta přehneme přes náplň, že si utvoříme šáteček - trojúhelník. Rádýlkem ho odkrojíme od pruhu těsta. Okraje potřeme máslem a přitiskneme je k sobě.
-
4
Takto zpracujeme i ostatní šátečky. Položíme je na plech s pečícím papírem tak, že spojení těsta bude vespod.
-
5
Šátečky potřeme máslem a upečeme je dozlatova v předehřáté troubě na 190°C. Pečeme 25 min a podáváme je horké.