Slaný koláč s vepřovým masem
Suroviny
- 450 g Vepřové maso mleté
- 80 g Sýr Čedar
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Majoránka
- 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
- 2 ks Šalotka
- 2 ks Česnek
- 2 dl Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- 0.13 polévková lžíce Olej sezamový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 452 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 31 g
- Sodík 491 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 102 mg
- Draslík 650 mg
- Vláknina 459.5 mg
- Vitamín A 459.5 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.5 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme vyšlehaný žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a 2 lžícemi minerální vody.
-
2
Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
-
3
Šalotky s česnekem očistíme a drobně pokrájíme. V pánvi rozpálíme olej a cibuli s česnekem zpěníme dorůžova. Přidáme vepřové mleté maso, podle chuti sůl, černý pepř, majoránku, mletý zázvor, vše promícháme a restujeme asi 3-4 minuty. Pak přilijeme 2 dl vody a pod pokličkou maso dusíme 30 minut.
-
4
Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto rozdělíme na 2 části. Jednu část položíme na střed pečícího papíru, vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Těsto by mělo být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu a těsto položíme bez pečícího papíru do formy. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy.
-
5
Na povrch připraveného koláče rozprostřeme masovou náplň. Rozválíme z druhé části těsta druhou placku, položíme ji na náplň. Okraje stlačíme k sobě, povrch těsta propíchneme na několika místech vidličkou a koláč dáme do předehřáté trouby na 220 °C péct. Po 10 minutách snížíme teplotu na 170 °C a koláč pečeme ještě 25-30 minut. Pečeme dozlatova. Koláč podáváme ihned horký.