Kapustová polévka se sýrovými noky
Suroviny
- 250 g Kosti vepřové
- 2.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 2 ks Pórek
- 0.5 ks Kapusta hlávková
- 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Vývar drůbeží
- 0.5 šálek Sýr Čedar
- 1.1 šálek Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Ocet vinný
- 1 polévková lžíce Mléko plnotučné
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 848 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 27 g
- Sodík 1924 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 118.1 mg
- Draslík 956.7 mg
- Vláknina 8937.3 mg
- Vitamín A 8937.3 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 115.3 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Máslo rozehřejeme ve velkém hrnci. Vložíme najemno nasekaný pórek a zvolna cca 5 min restujeme. Přidáme nasekanou kapustu, kosti a lžíci mouky. Zalijeme vývarem, ochutíme solí, pepřem, kmínem a vinným octem. Přivedeme k varu a na mírném ohni 1 h povaříme.
-
2
Mezitím připravíme noky. Do mísy dáme šálek mouky, kypřicí prášek, 2 lžičky soli, nastrouhaný sýr, ušlehané vejce, mléko a jemně nasekanou petrželku. Ze surovin uhněteme pevné těsto a mokrými prsty vytvarujeme kuličky o velikosti vlašského ořechu.
-
3
Z polévky vyjmeme kosti, dochutíme, přivedeme opět k varu a postupně vkládáme noky. Zvolna vaříme cca 10 min, dokud noky nezdvojnásobí svůj objem.
-
4
Rozdělíme do misek a ihned podáváme.