Chřestový vývar s drůbežími knedlíčky
Suroviny
- 20 g Máslo čerstvé
- 150 g Kuřecí prsa
- 250 g Chřest bílý
- 1000 g Telecí kosti
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Solamyl
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 špetka Citronová kůra
- 1.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Kerblík
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 118 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 6 g
- Sodík 255 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 32 mg
- Draslík 337.9 mg
- Vláknina 3117.8 mg
- Vitamín A 3117.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.2 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Telecí kosti zalijeme 1.5l vody, osolíme a přivedeme k varu. Zvolna vaříme 2-3 hodiny a z povrchu sbíráme pěnu, dokud se tvoří. Vývar procedíme přes síto.
-
2
Omytý chřest oloupeme a dřevnaté konce odkrojíme. Odkrojky a slupky přidáme s cukrem a máslem do vývaru, který jsem znovu uvedli k varu. Při mírné teplotě je zvolna vaříme 15 minut. Potom je vyjmeme a vložíme chřestové výhonky a vaříme na skus 8-10 minut.
-
3
Vychlazená kuřecí prsa rozmixujeme. Přimixujeme smetanu a škrobovou moučku, sůl, bílý a kajenský pepř a citrónovou kůru. Rychle vypracujeme hladkou hmotu.
-
4
Z vývaru vyjmeme chřest, procedíme ho přes síto a znovu uvedeme do varu a necháme trochu odpařit.
-
5
Z připravené hmoty utvoříme knedlíčky velikosti olivy a vaříme je zvolna ve vývaru několik minut. Polévku podáváme posypanou kerblíkovými lístky.