Koláč se zapečenými višněmi
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 354 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 14 g
- Sodík 18 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 123.8 mg
- Draslík 156.5 mg
- Vláknina 4016.7 mg
- Vitamín A 4016.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.7 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z omytého a osušeného citronu si nastrouháme kůru. Do mísy prosijeme mouku a uprostřed uděláme důlek. Do něj dáme cukr, rum, žloutky, 1-2 kávové lžičky citronové kůry a 1-2 kávové lžičky studené vody. Smícháme a přidáme na kousky nakrájené máslo.
-
2
Zpracujeme hladké těsto, které necháme asi 30 minut odpočinout.
-
3
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů Celsia (horkovzdušnou na 160 stupňů, plynovou na stupeň 2-3). Tukem si vymažeme formu, vyložíme ji těstem a jeho okraje vytáhneme asi 2,5 cm vysoko.
-
4
Na těsto položíme papír na pečení a zatížíme ho suchým hrachem. Pečeme asi 15 minut, poté odstraníme hrách a papír na pečení.
-
5
Připravíme si náplň: Omyjeme a vypeckujeme višně. Podusíme je asi 4 minuty s trochou vody a 1 polévkovou lžící cukru. Poté je necháme okapat a rozložíme na předpečený korpus.
-
6
Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky utřeme se zbývajícím cukrem a smetanou. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do krému. Směs rozetřeme na višně.
-
7
Nakonec ještě vložíme na 25 minut do trouby a pečeme.