Mousse z mrkve
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 400 g Mrkev kořen
- 200 g Smetana 12% (konzumní)
- 10 g Zázvor celý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Šalotka
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 špetka Pepř cayenský
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 205 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 15 g
- Sodík 96 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 105.1 mg
- Draslík 134.2 mg
- Vláknina 4158.1 mg
- Vitamín A 4158.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.8 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 44.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou, na kostičky nakrájenou mrkev, nasekanou šalotku a na kostičky nakrájený zázvor osmahneme v horkém oleji. Osolíme, osladíme a opepříme špetkou cayenského pepře. Dusíme, až se tekutina vsákne.
-
2
Vejce smícháme se msetanou, přidáme podušenou směs a vše rozmixujeme tyčovým mixerem. Nakonec vmícháme citronovou šťávu a nasekanou petržel.
-
3
Máslem vymažeme asi 6 vhodných formiček a směs do nich rozdělíme.
-
4
Formičky urovnáme do pekáče s horkou vodou tak, aby voda sahala jen do poloviny formiček.
-
5
V troubě vyhřáté na 170°C necháme pěnu tuhnout 40-50 minut.