Odlehčené crème brûlée
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 262 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 17 g
- Sodík 5 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 14.4 mg
- Draslík 23.1 mg
- Vláknina 19 mg
- Vitamín A 19 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dvě lžíce cukru smícháme s pudinkovým práškem a moukou se dvěma lžícemi mléka. Vypracujeme hladkou pastu. Do ní přidáme jeden po druhém žloutek.
-
2
Vanilkový lusk podélně rozkrojíme, vyjmeme semínka a přidáme je do zbylého mléka (spolu s prázdným luskem). Mléko přivedeme téměř k varu – po prvních bublinkách hned odstavíme. Necháme chvilku zchládnout a vmícháme do připravené pudinkové a žloutkové směsi. Lusk vyjmeme.
-
3
Znovu povaříme na mírném plameni – asi 15-20 minut za stálého míchání. Výsledný krém by měl mít konzistenci majonézy. Dejte si pozor, aby směs nedosáhla bodu varu, protože by se v ní mohly vytvořit hrudky. Pokud se vám přece jen hrudky vytvoří, pokuste se je co nejvíce rozšlehat metličkou a přepasírovat přes sítko.
-
4
Poté necháme 15-20 minut chladnout. Občas směs promíchneme. Vmícháme créme fraiche a poté směs rozdělíme do čtyř pekáčků na créme bruléé (125-150 ml). Poté každý pekáček přikryjeme potravinářskou fólií a necháme v lednici přes noc.
-
5
Před podáváním posypeme zbylým cukrem a necháme zkaramelizovat pomocí hořáčku na to určeného. Dáme ještě na 10 minut do lednice a pak podáváme.