Karamel s levandulovou vůní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 69 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 3 g
- Sodík 0 mg
- Bílkoviny 0 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 11.2 mg
- Draslík 0.2 mg
- Vláknina 0 mg
- Vitamín A 0 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V rendlíku přivedeme k varu 80ml čisté vody, necháme ji přijít k varu, rendlík s vodou odstavíme z plotny a nasypeme do ní 1 lžíci sušených levandulových květů. Vodu s květy promícháme a necháme je louhovat minimálně 30 minut. Poté vodu scedíme přes jemné sítko do sklenice.
-
2
Do většího rendlíku (nebo pánve) nalijeme 245ml hodně tučné smetany (33-50%). Při mírné teplotě smetanu ohřejeme. Do druhého rendlíku (nebo hlubší pánve) nasypeme 220g krupicového cukru, přimícháme 7 lžic vody z levandule a zprudka přivedeme cukr k varu. Necháme ho probublávat 5-8 minut, do doby, až karamel získá krásnou jantarovou barvu. Dáváme při tomto vaření pozor: hotový karamel budeme cítit s mírně přepáleným cukrem a bude mít hlavně levandulovou vůni.
-
3
Karamel s jantarovou barvou odstavíme z plotny a postupně do něj budeme přilévat teplou smetanu. Zase si musíme dát pozor, směs je velmi horká a může prskat. Stále mícháme do doby, až se karamel úplně rozpustí. Pokud by se v karamelu utvořili hrudky, vrátíme karamel se smetanou na plotnu, zahříváme ho a stále mícháme, až bude krásně hladký.
-
4
Karamel použijeme hned jako polevu, nebo ho nalijeme do větší suché sklenice a dobře uzavřeme. V lednici nám takto karamel vydrží až 14 dní.