Karamel s levandulovou vůní

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 13 minut
Počet porcí: 24

Suroviny

  • 220 g Cukr krupice
  • 245 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1.5 polévková lžíce Levandule květ
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 69 kcal
  • Sacharidy 10 g
  • Tuky 3 g
  • Sodík 0 mg
  • Bílkoviny 0 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 11.2 mg
  • Draslík 0.2 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V rendlíku přivedeme k varu 80ml čisté vody, necháme ji přijít k varu, rendlík s vodou odstavíme z plotny a nasypeme do ní 1 lžíci sušených levandulových květů. Vodu s květy promícháme a necháme je louhovat minimálně 30 minut. Poté vodu scedíme přes jemné sítko do sklenice.

  • 2

    Do většího rendlíku (nebo pánve) nalijeme 245ml hodně tučné smetany (33-50%). Při mírné teplotě smetanu ohřejeme. Do druhého rendlíku (nebo hlubší pánve) nasypeme 220g krupicového cukru, přimícháme 7 lžic vody z levandule a zprudka přivedeme cukr k varu. Necháme ho probublávat 5-8 minut, do doby, až karamel získá krásnou jantarovou barvu. Dáváme při tomto vaření pozor: hotový karamel budeme cítit s mírně přepáleným cukrem a bude mít hlavně levandulovou vůni.

  • 3

    Karamel s jantarovou barvou odstavíme z plotny a postupně do něj budeme přilévat teplou smetanu. Zase si musíme dát pozor, směs je velmi horká a může prskat. Stále mícháme do doby, až se karamel úplně rozpustí. Pokud by se v karamelu utvořili hrudky, vrátíme karamel se smetanou na plotnu, zahříváme ho a stále mícháme, až bude krásně hladký.

  • 4

    Karamel použijeme hned jako polevu, nebo ho nalijeme do větší suché sklenice a dobře uzavřeme. V lednici nám takto karamel vydrží až 14 dní.

Komentáře k receptu