Růžové cupcakes pro dětské party
Suroviny
- 100 g Jogurt bílý
- 100 g Máslo čerstvé
- 150 g Smetana 12% (konzumní)
- 280 g Mouka polohrubá
- 100 g Cukr moučkový
- 100 g Cukr moučkový
- 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
- 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
- 2 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Červená řepa
- 2 špetka Soda jedlá
- 1 špetka Sůl mořská
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Zdobení cukrářské
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 269 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 10 g
- Sodík 193 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 57 mg
- Draslík 241.9 mg
- Vláknina 5077 mg
- Vitamín A 5077 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.4 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 180°C a připravíme si formu na 12ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky.
-
2
Těsto: do mísy prosijeme 280g polohrubé mouky s lžičkou kypřícího prášku, 2 špetkami sody, 1 špetkou soli a přimícháme 100g cukru. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, čerstvá vejce, lahůdkovou smetanu, smetanový bílý jogurt a vanilkový extrakt. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí.
-
3
Vyšlehané těsto by mělo být hladké a nadýchané.
-
4
Těstem naplníme košíčky tak, že těsto nabereme polévkovou lžicí a malou lžičkou ho ze lžíce seškrábneme do košíčku. Tak naplníme všechny košíčky do 2/3.
-
5
Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 25 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout.
-
6
Připravíme si růžovou polevu: omytou malou červenou řepu oloupeme, jemně nastrouháme a dáme do čistého plátna. Pak z nastrouhané řepy vymačkáme šťávu. Do mísy prosijeme 100g moučkového cukru. Přidáme 1 lžíci šťávy z červené řepy, 2 lžíce citronové šťávy a 1/2 lžičky vanilkového extraktu. Vše vyšleháme do hladké polevy. Potom ji dáme do cukrářského sáčku. Vychladlé košíčky poklademe na mísu, ozdobíme polevou, cukrářskými zdobením (např. bílými perličkami) a když poleva zatuhne, podáváme. Dobrou chuť.